گروه های اصلی
بیماری عروق کرونری زمانی بوجود می آید که شریان های کرونر (رگ های اصلی قلب که وظیفه انتقال خون، اکسیژن و مواد مغذی را به عضله قلب بر عهده دارند) صدمه می بینند و یا معیوب می شوند. رسوب های حاوی کلسترول (پلاک ها) موجود در شریان ها و التهابات معمولاً عامل اصلی بروز بیماری عروق کرونر می باشند.
تجمع پلاک ها سبب تنگ شدن عروق کرونر شده و منجر به کاهش جریان خون وارده به قلب می شود. در نهایت، جریان خون کاهش یافته و می تواند منجر به بروز درد سینه (آنژین)، تنگی نفس یا سایر علایم و نشانه ها بیماری عروق کرونر شود. انسداد کامل شریان نیز می تواند منجر به بروز حمله قلبی شود.
از آنجایی که بیماری عروق کرونر معمولاً در طی چندین دهه ایجاد می شود، از اینرو معمولاً فرد بیمار تا زمان بروز حمله قلبی هیچ آگاهی نسبت به بیماری خود ندارد. با وجود آن، اقدامات زیادی وجود دارند که می توان به منظور پیشگیری و درمان بیماری عروق کرونر انجام داد که پیروی از یک سبک زندگی سالم نخستین گام محسوب می شود.
تنگ تر شدن عروق کرونر مانع از رسیدن خون کافی و سرشار اکسیژن به قلب می شود، بویژه در مواقعی که ضربان قلب بالا می رود، مثلاً به هنگام انجام تمرینات ورزشی، در مراحل اولیه، کاهش جریان خون منجر به بروز هیچ علامتی از بیماری نمی شود، ولی رفته رفته و همزمان با تجمع بیشتر پلاک ها در عروق کرونر، علایم و نشانه های مربوط به بیماری عروق کرونر پدیدار می شوند. نشانه هایی چون:
چنین تصور می شود که بیماری عروق کرونر با وارد آمدن آسیب یا جراحت به لایه داخلی عروق کرونر آغاز می شود. حتی گاهی اوقات این بیماری در دوران کودکی شروع می شود. فاکتورهای زیادی وجود دارند که می توانند منجر به بروز این آسیب ها شوند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
زمانی که دیواره داخلی یک شریان آسیب می بیند، در طی پروسه ای که آترواسکلروز (تصلب شرایین) نامیده می شود، پلاک های ساخته شده از کلسترول و سایر ضایعات سلولی در محل آسیب تجمع می یابند. در صورت بروز یا گسستگی در سطح این پلاک ها، سلول های خونی که پلاکت ها نامیده می شوند در این محل تجمع یافته و در پی اصلاح و مرمت شریان بر می آیند. این تجمع پلاکت ها می تواند سبب انسداد شریان و بروز حمله قلبی شود.
فاکتورهای خطر برای بروز بیماری عروق کرونر عبارتند از:
فاکتورهای خطر معمولاً به شکل گروهی بوجود می آیند و می توانند به شکل زنجیره ای سبب افزایش احتمال بروز سایر فاکتورها شوند، به عنوان مثال چاقی سبب بروز فشار خون بالا و ابتلا به دیابت می شود. بروز همزمان برخی از فاکتورهای خطر سبب افزایش احتمال ابتلا فرد به بیماری عروق کرونر می شود. به عنوان مثال سندرم متابولیک (مجموعه ای از شرایط که شامل فشار خون بالا، تری گلیسیرید بالا، سطوح افزایش یافته انسولین در خون و چربی بیش از حد در اطراف شکم می باشد)، سبب افزایش احتمال ابتلا فرد به بیماری عروق کرونر می شود.
گاهی اوقات، بیماری عروق کرونر بدون هیچ فاکتور خطر شناخته شده ای بوجود می آید. در حال حاضر محققان در حال بررسی سایر فاکتورهای خطر احتمالی برای ابتلا به بیماری هستند، مواردی نظیر:
1 CRP: C-reactive Protein
بیماری عروق کرونر می تواند عوارض زیر را در پی داشته باشد:
ایجاد تغییرات در سبک زندگی، علاوه بر درمان بیماری عروق کرونر می تواند از بروز این بیماری پیشگیری کند. داشتن یک سبک زندگی سالم می تواند عروق خونی را قوی نگه داشته و منجر به از بین رفتن پلاک ها شود. با پیروی از اقدامات زیر می توانید قلب سالم تری داشته باشید:
چنانچه احساس می کنید که دچار حمله قلبی شده اید بلافاصله با 115 تماس بگیرید. در صورت نداشتن دسترسی به خدمات اورژانس پزشکی، از فرد دیگری بخواهید تا شما را به نزدیکترین بیمارستان محل سکونت برساند در صورتی اقدام به رانندگی کنید که چاره دیگری نداشته باشید.
در صورت داشتن فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر (نظیر فشار خون بالا، کلسترول بالا، استعمال دخانیات، دیابت یا چاقی) با پزشک خود مشورت کنید. در این صورت پزشک شما را معاینه خواهد کرد، بویژه چنانچه علایم و نشانه های تنگی شریان ها را داشته باشید. حتی در صورت عدم وجود شواهد دال بر ابتلا به بیماری عروق کرونر، ممکن است که پزشک مربوطه درمان فاکتورهای خطر را توصیه کند. تشخیص و درمان به موقع می تواند مانع از پیشرفت بیماری عروق کرونر شده و به پیشگیری از بروز حملات قلبی کمک کند.
پزشک معالج سؤالاتی را در ارتباط با تاریخچه پزشکی بیمار پرسیده و اقدام به معاینه بدنی و درخواست برخی آزمایش های روتین خواهد کرد. همچنین ممکن است برای تشخیص بیماری از روش های زیر نیز استفاده کند:
لطفا این مقاله را مطالعه بفرمایید: درمان بیماری عروق کرونری
ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می تواند از بروز بیماری عروق کرونر جلوگیری کرده و یا از سرعت پیشرفت آن بکاهد.
به خاطر داشته باشید که علاوه بر تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی، انجام چکاپ های پزشکی روتین نیز اهمیت بالایی دارند. برخی از فاکتورهای خطر عمده بیماری عروق کرونر (فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت) در مراحل اولیه فاقد علایم و نشانه های خاص می باشند. تشخیص و درمان به موقع این فاکتورها می تواند زمینه را برای برخورداری از سلامت قلبی فراهم سازند.
در ارتباط با تزریق سالانه واکسن آنفلوانزا نیز با پزشک خود مشورت کنید. بیماری عروق کرونر و سایر اختلالات قلبی - عروقی سبب افزایش احتمال بروز عوارض مربوط به آنفلوانزا می شود.