گروه    "سبزیجات، گیاهان و ادویه جات"
وانیل
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
عصاره وانیل
%DV*
انرژی 288 KCal 14%
کربوهیدرات 12.65 gr 4.2%
چربی 0.06 gr 0.1%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 0.06 gr 0.1%
فیبر خوراکی 0 gr 0%
سدیم 9 mg 0.4%
پتاسیم 148 mg 4.2%
آهن 0.12 mg 0.7%
کلسیم 11 mg 1.1%
منیزیم 12 mg 3%
ویتامین A 0 IU 0%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 0 mg 0%
ویتامین B6 0.03 mg 1.5%
فولات 0 µg 0%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

وانیل

وانیل، میوه گیاهی است به نام وانیل، عطر دلپذیر و طعم وانیل آن را به عنصر ضروری در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی ها تبدیل کرده است. و اغلب در تهیه دسرها، پودینگ ها و شیرهای طعم دار و ... مورد استفاده قرار می گیرد.

همچنین از آن برای شیرین کردن و طعم دادن به قهوه، ماست، بستنی، نوشابه، کیک ها و مواد غذایی پخته شده، استفاده می کنند.

درخت وانیل گیاهی است پایا خزنده یا بالا رونده، دارای ساقه سبز دراز، برگهای متناوب، پهن، نرم، ضخیم، بیضی شکل و نوک تیز سبز و تعداد زیادی ریشه های هوایی که از کنار هر برگی بیرون می آید که با کمک آنها به تنه درختان مجاور می چسبد و بالا می رود.

ماده معطر وانیل از میوه این گیاه گرفته می شود. میوه آن به شکل غلاف لوبیا است و قبل از اینکه کاملاً برسد آن را می چینند و خشک می کنند. در موقع چیدن میوه ها عطری ندارند ولی پس از اینکه چیده شد در دوران خشک کردن و عمل آوردن آن، عطر مطبوع وانیل در آن ایجاد می شود.

این ادویه در علم آروماتراپی نیز طرافداران خاص خود را دارد. در طب معاصر از آن برای درمان تب و تقویت میل جنسی استفاده می شود و از آنجایی که دارای خواص آنتی اکسیدانی است، با رادیکال های آزاد بدن مبارزه می کند.

در ایران وانیل را به شکل پودر سفید و تقریباً گران قیمت می شناسند و از آن استفاده می کنند. این پودر در اصل محصول شیمیای است به نام "وانیلین" که بر اساس بو و مزه وانیل اصلی تهیه و تولید می شود و به مقدار زیاد و با قیمت ارزان در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. وانیلین تنها یکی از 36 بوی گوناگون وانیل را دارد. و از دیگر خواص طبیعی وانیل در پودر وانیلین خبری نیست.

وانیل اصل به شکل یک چوبه یا غلاف باریک سیاه رنگ است که باید آن را به وسیله یک چاقوی تیز شکافت و با پشت چاقو خمیر درون آن را در آورد و داخل سس ها یا خمیرها ریخت.

در واقع وانیل گیاهی است از خاندان ارکیده ها که  در زمره گیاهان پیچکی به شمار می آیند. بلندی آن، گاهی به 10 متر هم می رسد و از بزرگترین اعضای گروه ارکیده هاست غنچه زیبای آن به رنگ های سفید، زرد و یا سبز است که تنها چند ساعت دوام می  آورد. محصول این گیاه غلاف های بلندی به شکل غلافه های لوبیا می باشد که در حالت تازه بدون عطر و مزه هستند و پس از تخمیر، تبدیل به شاخه یا غلاف خوشبوی وانیل می شوند.

از دیدگاه طب سنتی وانیل نیز همچون دیگر ادویه ها دارای ویژگی های خاص خود است. تأثیر وانیل بر سیستم عصبی و مغز انسان موجب کاهش ترس و واهمه شده، افسردگی را نیز کاهش می دهد در موارد بالا البته گرانیول (Geraniol) که در انواع گل های رز نیز موجود است این تأثیرات را دارد.

آنچه در این مقاله می خوانید:
فواید
  • مبارزه با استرس
  • تقویت قوای جنسی
  • تنظیم سیکل قاعدگی
  • کمک به کاهش وزن
  • کمک به درمان زخم
  • درمان درد و زخم معده
  • جلوگیری از بروز آلرژی
  • پیشگیری از کم شدن حافظه
  • جلوگیری از پوسیدگی دندان
  • کاهش اضطراب و افسردگی
  • توقف تغییر شکل سلولهای خونی
  • جلوگیری از آسیب رسیدن به کبد
  • کاهش التهاب ناشی از تشنج و تب
  • کمک به غلبه بر حالت تهوع و استفراغ
  • تحریک ترشح هورمونهای مردانه و زنانه
  • بهبود اختلالات عصبی، مثل بیماری آلزایمر و پارکینسون
  • پیشگیری از انواع سرطان، به خصوص کاهش ابتلا به سرطان سینه
  • درمان التهاب و بیش فعالی و فعالیت زیاد سیستم های مختلف بدن، از جمله گردش خون، تنفس، گوارش و اعصاب
مضرات

در شرایطی که از وانیل (یا وانیلین) به مقدار زیاد استفاده شود امکان پیش آمدن حالت هیپنوز و بی حسی کامل وجود دارد. وانیلین در مواردی نیز اثراتی مشابه کافئین از خود نشان می دهد که تأثیر آن بر سیستم عصبی و فشار خون بسیار شبیه به آثار کافئین است.