تخم کتان
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
تخم کتان
%DV*
انرژی 534 KCal 27%
کربوهیدرات 28.88 gr 9.6%
چربی 42.16 gr 64.9%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 18.29 gr 36.6%
فیبر خوراکی 27.3 gr 109.2%
سدیم 30 mg 1.3%
پتاسیم 813 mg 23.2%
آهن 5.73 mg 31.8%
کلسیم 255 mg 25.5%
منیزیم 392 mg 98%
ویتامین A 0 IU 0%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 0.6 mg 1%
ویتامین B6 0.47 mg 23.5%
فولات 87 µg 21.8%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

تخم کتان

بذر کتان (تخم بزرک) به دو شکل ظاهری یافت می شود: قهوه ای و زرد طلایی (خود گیاه کتان بیش از 200 گونه دارد). با تخم کتان روغن نباتی تولید می شود و به عنوان روغن کتان یا روغن بزرک، که یکی از قدیمی ترین روغن های تجاری است کاربرد دارد. این روغن خوراکی با فشردن سرد و گرم بدست می آید. روغن تخم کتان قرنها به عنوان یک روغن خشک در نقاشی و پوشش لاک الکل استفاده می شود.

در بذر کتان گلیکوزید سیانوژنیک وجود دارد که ماده ای است پیش مرحله ای برای ایجاد طبیعی یا تولید صنعتی ماده بسیار سمی هیدروژن سیانید (HCN). از 100 گرم بذر کتان می توان 50 میلی گرم هیدروژن سیانید تولید کرد. مواد شیمیایی معده، در صورت مصرف مقدار عادی بذر کتان، از مسموم شدن انسان جلوگیری می کنند و ضرری متوجه سلامتی انسان نمی شود. داغ کردن، پختن و سرخ کردن بذر کتان گلیکوزیدها را کاملاً خنثی می کند.

بذر کتان (تخم بزرک) به دو شکل ظاهری یافت می شود: قهوه ای و زرد طلایی (خود گیاه کتان بیش از 200 گونه دارد). با تخم کتان روغن نباتی تولید می شود و به عنوان روغن کتان یا روغن بزرک، که یکی از قدیمی ترین روغن های تجاری است کاربرد دارد. این روغن خوراکی با فشردن سرد و گرم بدست می آید. روغن تخم کتان قرنها به عنوان یک روغن خشک در نقاشی و پوشش لاک الکل استفاده می شود.

در بذر کتان گلیکوزید سیانوژنیک وجود دارد که ماده ای است پیش مرحله ای برای ایجاد طبیعی یا تولید صنعتی ماده بسیار سمی هیدروژن سیانید (HCN). از 100 گرم بذر کتان می توان 50 میلی گرم هیدروژن سیانید تولید کرد. مواد شیمیایی معده، در صورت مصرف مقدار عادی بذر کتان، از مسموم شدن انسان جلوگیری می کنند و ضرری متوجه سلامتی انسان نمی شود. داغ کردن، پختن و سرخ کردن بذر کتان گلیکوزیدها را کاملاً خنثی می کند.

آنچه در این مقاله می خوانید:
کالری

مصرف 100 گرم تخم کتان دارای 534 کالری انرژی می باشد که در مقایسه با بیشتر مواد غذایی میزان بسیار بالایی است.

چربی

در هر 100 گرم از تخم کتان 42 گرم چربی وجود دارد که این میزان چربی شامل 23 گرم اسیدهای چرب امگا 3 و 6 گرم اسیدهای چرب  امگا 6 می باشد.

تخم کتان حاوی اسیدهای چرب امگا 3 بوده و از این رو ضد التهاب می باشد. تخم کتان یکی از منابع غنی گیاهی است که دارای امگا 3 گیاهی به نام آلفالینولنیک اسید (ALA) می باشد. بعد از روغن تخم کتان، روغن کانولا بیشترین میزان ALA را دارا است.

موادمعدنی

بذر کتان منبعی سرشار از منیزیوم و منگنز می باشد.

ویتامین

بذر کتان منبع غنی از ویتامین های گروه B بخصوص ویتامین B1 می باشد.

فواید
  • تخم کتان از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری می کند و این امر به سبب وجود اسیدهای چرب امگا 3 موجود در تخم کتان می باشد.
  • تخم کتان در پیشگیری از ابتلا به سرطان است. تحقیقات نشان می دهند تخم کتان نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به سرطان  به ویژه سرطان روده و سینه دارد. این گیاه به علت دارا بودن آنتی اکسیدانهای مهمی همچون لیگنانها که نقش مهمی در مبارزه با سرطان دارند، می تواند با پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی، با سرطان مبارزه کند.
  • تخم کتان می تواند سبب کاهش کلسترول خون و همچنین پایین آوردن قند خون گردد. فیبر محلول موجود در تخم کتان می تواند سبب کاهش کلسترول گردد و از افزایش پلاک در خون جلوگیری کند و در نتیجه از تنگ شدن دیواره عروق خونی که می تواند منجر به افزایش فشار خون و در نهایت سکته و حملات قلبی گردد، جلوگیری و پیشگیری نماید. فیبر موجود در تخم کتان همچنین می تواند از افزایش قند خون در بیماران دیابتی جلوگیری کند.
مضرات
  • زنان باردار و شیرده نباید تخم کتان مصرف نمایند.
  • افراد مبتلا به روده التهابی و تحریک پذیر باید از خوردن تخم کتان اجتناب کنند.
  • مردان در معرض خطر سرطان پروستات نیز باید از مصرف این دانه اجتناب نمایند.
  • زنان مبتلا به بیماری هایی مانند اندومتریوز، تخمدان پلی کیستیک و فیبروئید باید از مصرف تخم کتان خودداری نمایند.