گروه    "سبزیجات، گیاهان و ادویه جات"
شنبلیله
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
دانه شنبلیله
%DV*
انرژی 323 KCal 16%
کربوهیدرات 58.35 gr 19.5%
چربی 6.41 gr 9.9%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 23 gr 46%
فیبر خوراکی 24.6 gr 98.4%
سدیم 67 mg 2.8%
پتاسیم 770 mg 22%
آهن 33.53 mg 186.3%
کلسیم 176 mg 17.6%
منیزیم 191 mg 47.8%
ویتامین A 60 IU 1.2%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 3 mg 5%
ویتامین B6 0.6 mg 30%
فولات 57 µg 14.3%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

شنبلیله

شنبلیله گیاهی است از تیره باقلائیان و به همین دلیل توانایی هم زیستی با باکتری های تثبیت کننده ازت را داشته و می تواند بخش زیادی از نیتروژن مورد استفاده خود را تولید کند. این گیاه علفی به ارتفاع 10 تا 50 سانتی متر با گلهایی منفرد و به رنگ روشن که رنگ میوه های آن زرد تا قهوه ای است.

شنبلیله گیاه بومی بوده و در بیشتر نواحی ایران از جمله آذربایجان، اصفهان، فارس، خراسان، سمنان، و دامغان می روید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف می شود. شنبلیله در کنار راه ها می روید و به همین خاطر در قدیم به آن گل راه رو هم می گفتند.

آنچه در این مقاله می خوانید:
پروتئین

دانه های این گیاه سرشار از پروتئین، لیزین، تریپتوفان، استروئید، ساپونین و دیوسژنین (ترکیبی که خواص شبه استروژنی دارد) می باشد.

موادمعدنی

این گیاه سرشار از مس، پتاسیم، کلسیم، آهن، سلنیوم، روی، منگنز و منیزیوم و فسفر می باشد.

ویتامین

شنبلیله دارای انواع ویتامین های گروهB  مانند  B6 , B3 , B2 , B1، اسیدفولیک و نیز ویتامینA , C  و D می باشد.

فواید

شنبلیله، گیاهی از فیبر محلول

مطالعات نشان می دهد افرادی که 56 گرم دانه شنبلیله را هر روز مصرف می کنند بعد از 24 هفته سطح کلسترول خونشان به طور چشمگیری کاهش پیدا می یابد و 25 درصد ریسک ابتلا به حملات قلبی در آنها کمتر می شود. علت این مسئله وجود مقادیر فراوانی فیبرهای محلول مانند همی سلولز، ساپونین، موسیلاژ، تانن و پکتین می باشد. این فیبرها باعث می شوند که جذب دوباره نمک های صفراوی از کولون محدود شود، در نتیجه این نمکها از بدن دفع شوند. با توجه به اینکه کلسترول پیش ساز نمکهای صفراوی می باشد، با افزایش دفع نمکهای صفراوی، کلسترول جذب شده از روده ها صرف تولید نمکهای صفراوی می شود و در نتیجه کلسترولی که وارد خون می شود، کاهش می یابد. همین عامل باعث می شود تا شنبلیله به عنوان گیاه کاهنده کلسترول معرفی شود. همچنین این فیبرها با سموم مختلف روده ترکیب می شوند و از جذب آنها جلوگیری می کنند. از عملکردهای دیگر این فیبرها محافظت از ماهیچه های کولونی در برابر سرطان می باشد.

شنبلیله، مؤثر برای بهبود قند خون

شنبلیله برای بهبود قند خون از قدیم الایام شناخته شده است شنبلیله برای افراد دیابتی که از کلسترول بالا نیز در رنج هستند، بسیار مفید است. مطالعات متعدد نشان می دهد مصرف روزانه 500 میلی گرم شنبلیله، تری گلیسرید و کلسترول را کاهش و HDL که کلسترول خوب می باشد را افزایش می دهد.

وجود اسید آمینه هیدروکسی ایزولوسین در دانه شنبلیله از علل دیگر معروف بودن این گیاه به عنوان گیاهی ضد دیابت است، زیرا هیدروکسی ایزولوسین باعث تسریع ترشح انسولین می شود. این عامل در کنار اثر کاهندگی قند خون که به وسیله فیبرهای موجود در شنبلیله القا می شود، باعث کنترل قند خون واثرات ضد دیابتی این گیاه می گردد.

پوست سالم، مویی پرپشت با دانه شنبلیله

بهترین درمان طبیعی برای مشکلات پوستی مانند اگزما، جوش، خراش، زخم ها، سوختگی، مشکلات پوستی ناشی از نقرس و نیز ضخیم و پرپشت شدن موها، استفاده موضعی از پودر دانه شنبلیله می باشد.

کنترل تب بوسیله گیاه شنبلیله

گیاه شنبلیله به عنوان یک گیاه تب بر شناسایی شده است. بهترین حالت مصرف دانه شنبلیله به همراه لیمو و عسل در زمان بیماری است.

سایر فواید گیاه شنبلیله

  • افزایش میل جنسی
  • تسریع روند زایمان
  • بهبود التهاب معده و روده
  • درمان سردردهای میگرنی
  • بهبود گلو درد و سرفه های مزمن
  • افزایش تولید شیر در مادران شیرده
  • بهبود بیماری های قلبی و نیز زوال عقل
  • برطرف کننده مشکلات جنسی در مردان
  • اثرات آنتی اکسیدانی برای پیشگیری از سرطانها
  • تسکین دردهای عضلانی و بیماری های التهاب مفصلی
  • کنترل بیماری های کلیوی و محافظت از کبد در برابر اثرات مخرب الکل و داروها
  • به منظور افزایش اشتها در افرادی که دچار بی اشتهایی در نتیجه بیماری یا سایر عوامل هستند.
  • بهبود علائم ناشی از بیماری بری بری (کمبود ویتامین B) مانند زخم های دهانی، شکاف لب ها، زخم های مخاطی و ...
  • کاهش رشد سلولهای سرطان سینه و نیز سلولهای معیوب خونی در لوسمی در ازای مصرف 400 میلی گرم در روز طی 1 – 3 وعده
مضرات

نکته مهم در مورد مصرف این گیاه بالاخص برای اهداف درمانی که لازم است دوز بالایی از این گیاه مصرف شود، این است که حتماً در این حالت گیاه شنبلیله با فاصله دو ساعت قبل یا بعد از دارو استفاده شود زیرا به علت دارا بودن فیبرهای موسیلاژی، در جذب بسیاری از داروها تداخل ایجاد می کند. همچنین در صورت مصرف هر یک از داروهای زیر، در زمینه مصرف دوزهای بالای گیاه شنبلیله و فراورده های دارویی مشتق از آن با پزشک مشورت گردد.

  • شنبلیله قند خون را کاهش می دهد و در صورت مصرف شنبلیله دوز انسولین باید تنظیم شود.
  • داروهای ضد دیابتی. اثر این داروها بوسیله شنبلیله افزایش می یابد و مصرف همزمان آنها منجر به افت شدید قند خون می شود.
  • هپارین، وارفارین و سایر داروهای ضد انعقادی. به دلیل ترکیبات کومارینی موجود در شنبلیله، در صورت مصرف همزمان شنبلیله با این داروها احتمال خونریزی افزایش می یابد.
  • داروهای مهار کنننده آنزیم مونوآمین اکسیداز مانند فنلزین و ترانیل سیپرومین. به دلیل دارا بودن آمین در شنبلیله مصرف همزمان آن با این داروها منجر به افزایش ضربان قلب، سر درد، درد قفسه سینه و ... می شود.