گروه    "سبزیجات، گیاهان و ادویه جات"
زعفران
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
زعفران
%DV*
انرژی 310 KCal 16%
کربوهیدرات 65.37 gr 21.8%
چربی 5.85 gr 9%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 11.43 gr 22.9%
فیبر خوراکی 3.9 gr 15.6%
سدیم 148 mg 6.2%
پتاسیم 1724 mg 49.3%
آهن 11.1 mg 61.7%
کلسیم 111 mg 11.1%
منیزیم 264 mg 66%
ویتامین A 530 IU 10.6%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 80.8 mg 134.7%
ویتامین B6 1.01 mg 50.5%
فولات 93 µg 23.3%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

زعفران

زعفران گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع 10 تا 30 سانتی متر است. از وسط پیاز و یا قاعده ساقه، تعدادی برگ باریک و دراز خارج می شود. از وسط برگها، ساقه گلدار خارج شده که به یک تا سه گل منتهی می شود. گلها دارای 6 گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است در بعضی واریته ها به رنگ گلی یا ارغوانی باشند. گل ها دارای 3 پرچم و یک مادگی منتهی به کلاله سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. قسمت مورد استفاده این گیاه، انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که به نام زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ می باشد.

کشت زعفران در ایران به ویژه در شهرستان زواره، تربت حیدریه، تایباد، باخزر، گناباد، بجستان در استان خراسان رضوی و شهرستانهای قائنات، فردوس، سرایان و بیرجند در استان خراسان جنوبی و به تازگی در استانهای فارس و کرمان و لرستان رواج دارد.

مهم ترین ترکیبات موجود در زعفران شامل ترکیبات زرد رنگ که به خوبی در آب محلول هستند (مشتقات کروستین)، ترکیبات تلخ پیکر و کروسین که به ویژه مقوی معده می باشند، مواد معطر (اسانس) که مهم ترین ترکیب آن سافرانال می باشد که گاهی تا 1 درصد زعفران را تشکیل می دهد  و ترکیبات معدنی حدود 5 درصد می باشد. رنگین بودن زعفران مربوط به وجود ماده ای به نام کروسین می باشد.

آنچه در این مقاله می خوانید:
فواید

زعفران چاشنی و رنگ دهنده غذا می باشد. زعفران موجب کاهش چربی و کلسترول خون می گردد. زعفران آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و سرطان، تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون است. از گیاه زعفران در درمان بیماری آسم، بیماری پوستی، بیماری های چشم، عفونت ادراری ،یرقان، پیش انداختن قاعده گی ، رفع نفخ شکم، درمان معده  درد و درمان کم خونی استفاده می شود.

مضرات

مصرف بیش از حد زعفران نیز باعث کاهش فشار خون و رقیق شدن بیش از حد خون می شود که ممکن است عوارضی مثل خونریزی های بینی و یا رحمی را به همراه داشته باشد. همچنین مصرف بیش از حد این ماده به دلایلی که گفته شد برای زنان باردار توصیه نمی شود. و ممکن است منجر به سقط جنین در ماههای اول حاملگی شود.