گروه    "سبزیجات، گیاهان و ادویه جات"
جوز هندی
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
جوز هندی - آسیاب شده
%DV*
انرژی 525 KCal 26%
کربوهیدرات 49.29 gr 16.4%
چربی 36.31 gr 55.9%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 5.84 gr 11.7%
فیبر خوراکی 20.8 gr 83.2%
سدیم 16 mg 0.7%
پتاسیم 350 mg 10%
آهن 3.04 mg 16.9%
کلسیم 184 mg 18.4%
منیزیم 183 mg 45.8%
ویتامین A 102 IU 2%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 3 mg 5%
ویتامین B6 0.16 mg 8%
فولات 76 µg 19%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

جوز هندی

درخت جوزهندی با نام علمی Myristica Fragrans از جنس درختان همیشه سبز است. جوزهندی میوه درختی به همین نام است که مصرف آن به صورت خشک شده در مناطق گرمسیری رواج بسیاری دارد. هر دانه را از خارج، پوسته سختی به رنگ قهوه ای متمایل به خاکستری در بر می گیرد و شیارهای عمیقی دارد که با جدا کردن این پوسته، دانه آن ظاهر می شود.

دانه، سطحی چین خورده دارد و رنگ آن متمایل به خاکستری است. به طور کلی، جوزهندی در طولی حدود 2.5 سانتی متر و قطری حدود 1.5 سانتی متر شکلی شبیه به تخم مرغ دارد. آنچه جوزهندی را به یکی از طعم دهنده و ادویه پرمصرف در غذا، به خصوص در مناطق گرمسیری، تبدیل کرده است، عطر و بوی تند و مطبوع آن است.

علاوه بر نقش جوزهندی به عنوان ادویه درغذا، این دانه خواص غذایی و درمانی بسیاری نیز دارد، جوزهندی منبع خوبی از ویتامین ها، املاح معدنی، اسیدهای آمینه، روی، آهن، مس، کلسیم، ژرمانیوم، فلاوونوئیدها و بسیاری مواد مفید دیگر است.

آنچه در این مقاله می خوانید:
موادمعدنی

دانه جوزهندی با افزایش مواد معدنی دریافتی به ویژه مس و منگنز فواید زیادی برای بدن دارد. مس و منگنز موجب تقویت ساختار اسکلتی بدن و حفظ سلامت آن می شوند. همچنین منگنز به سنتز هورمونهای جنسی کمک می کند و مس سیستم ایمنی را تقویت می کند. یک سهم پودر دانه جوزهندی، حاوی 0.41 میلی گرم منگنز که 23 درصد و 18 درصد از مقدار منگنز توصیه شده روزانه را به ترتیب برای زنان و مردان تأمین می کند. همچنین همین مقدار جوزهندی حاوی 144 میلیگرم مس می باشد که 16 درصد مقدار مس مورد نیاز روزانه را تأمین می نماید.

فواید
  • در شل کردن عضلات مؤثر است.
  • بی نظمی و درد قاعدگی را برطرف می کند.
  • جوزهندی به حفظ سلامت دستگاه ایمنی بدن کمک می کند.
  • اسانس و سایر ترکیبات شیمیای موجود در جوزهندی به کارکرد منظم دستگاه گوارش کمک می کند.
  • مصرف مقدار کم آن نفخ معده را کاهش می دهد، به هضم غذا کمک می کند و اشتها را بهبود می بخشد.
  • خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی کننده دارد که برای رفع کدری، چربی و چین و چروک پوست مفید است.
  • ترکیبات روغن جوزهندی به مبارزه با باکتری های دهان و دندانی می رود که موجب ایجاد حفره در دندان می شوند.
  • التهابات و دردهای مفصلی و روماتیسمی با مصرف خوراکی جوزهندی و همچنین ماساژ موضع با روغن آن تسکین می یابد.
  • به نقل از “ASK . COM” ماده ای به نام میریستیسین موجود در آن آنزیم های موجود در مغز را که در بروز بیماری آلزایمر مؤثر است از بین می برد و برای بهبود حافظه مفید است.
  • سیستم قلبی- عروقی را تحریک می کند و برای حفظ سلامت قلب مفید است. همانند میخک جوزهندی دارای ترکیبی به نام "یوجینول" است که برای قلب مفید است.
  • خاصیت ضد سرطانی. دانه جوز هندی حاوی مواد شیمیایی است که با رشد سرطان مقابله می کند. مطالعات نشان داده اند که ترکیبات ناشناخته ای در جوزهندی وجود دارند که قادرند با رشد سلولهای لوکمی (نوعی سرطان خون) در مطالعات آزمایشگاهی مقابله کنند.
مضرات

در مصرف این گیاه نباید زیاده روی کرد چون اسانس دانه دارای مواد محرکی است که مصرف مداوم و زیاد آن باعث اختلالات قلبی، تند شدن حرکات قلب، سرخی صورت، سردرد و نوعی مسمومیت می شود. بنابراین اگر از خواص این گیاه مطلع شدید، در مصرف آن زیاده روی نکنید و همیشه حد اعتدال را نگه دارید. علاوه بر این مصرف زیاد آن سبب ایجاد مشکل در بخش کنترل احساسات در مغز شده و پس از مصرف بیش از حد، احساس نشاط به همراه سستی و رخوت در انسان پدید می آورد که شبیه نوعی مسمومیت است.

مصرف یکجای این ادویه به میزان بیش از چهار گرم موجب بروز حالت تهوع، توهم و در موارد شدیدتر بیهوشی می شود. مصرف این مقدار از جوزهندی در کودکان مسمومیت شدید و مرگ آور به همراه دارد.