گروه    "سبزیجات، گیاهان و ادویه جات"
سیب زمینی
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
سیب زمینی - خام
%DV*
انرژی 77 KCal 4%
کربوهیدرات 17.47 gr 5.8%
چربی 0.09 gr 0.1%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 2.02 gr 4%
فیبر خوراکی 2.2 gr 8.8%
سدیم 6 mg 0.3%
پتاسیم 421 mg 12%
آهن 0.78 mg 4.3%
کلسیم 12 mg 1.2%
منیزیم 23 mg 5.8%
ویتامین A 2 IU 0%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 19.7 mg 32.8%
ویتامین B6 0.3 mg 15%
فولات 16 µg 4%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

سیب زمینی

سیب زمینی گیاه بومی آمریکای جنوبی است و هنوز هم به صورت وحشی در شیلی و آرژانتین می روید در قرن شانزدهم بوسیله اسپانیولی های به اروپا برده شد و اکنون در آمریکا و اروپا از نظر مصرف اولین سبزی است.

سیب زمینی در تمام طول سال وجود دارد. سیب زمینی به علت داشتن مقدار ویتامین C ضد بیماری اسکوربوت است و کشورهای مصرف کننده سیب زمینی هیچ گاه افراد مبتلا به اسکوربوت نداشتند ساقه هوایی سیب زمینی دارای بریدگی های مرکب از 7 تا 12 برگچه های اصلی است و در فواصل این برگچه نیز برگچه های کوچکتری وجود دارد.

انواع مختلف سیب زمینی بر حسب رنگ، گل و پوست غده های زیر زمینی آن تقسیم بندی می شود. در روی پوست سیب زمینی سوراخهای کوچکی وجود دارد که دارای جوانه است و این جوانه هاست که منشأ گیاه تازه است.

آنچه در این مقاله می خوانید:
فواید
  • سیب زمینی نیز از تشنج عصبی جلوگیری می کند.
  • سیب زمینی به علت دارا بودن پتاسیم تمیز کننده کبد می باشد.
  • بخاطر وجود ویتامین B6 در سیب زمینی باعث ازدیاد شیر در مادران می شود.
  • سیب زمینی به علت داشتن ویتامین C زیاد برای مقابله با اسکوربوت به کار می رود.
  • سیب زمینی علاوه بر ویتامین C حاوی مواد مفید دیگری مثل پتاسیم، فسفر، آهن، منیزیوم است.
  • به خاطر وجود موادی کلروژنیک اسید و پولی فنول برای جلوگیری از سرطان بسیار مفید است.
  • سیب زمینی مهم تر از هر چیز منبع نشاسته و همچنین مقداری مواد معدنی مانند پتاسیم و کلسیم است.
  • سیب زمینی سرشار از بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) است که وقتی پخته می شود به آسانی جذب می شود.
  • مهم ترین ماده اصلی موجود در سیب زمینی نشاسته است که معمولاً 9 تا 25 درصد آن را تشکیل می دهد از این رو برای تأمین انرژی ماده مفیدی است.
  • سیب زمینی حاوی مقدار زیادی ویتامین B6 است. یک فنجان سیب زمینی پخته 21 درصد B6 مورد نیاز روزانه شما را تأمین می کند.
  • سیب زمینی دارای آنزیم مهار کننده می باشد. بنابراین ضد سرطان و ضد ویروس است مخصوصاً سیب زمینی در این مورد از شیر یا سویا قوی تر است.
  • پوست سیب زمینی مانند پوست میوه ها و سبزیجات دارای ماده آنتی اکسیدان است بنابراین از پیر شدن سلولها و نیز از بوجود آمدن سلولهای سرطانی جلوگیری می کند.
  • سیب زمینی در بین سبزیجات حاوی ویتامین C بالایی است ولی نکته بسیار مهم این است که در اثر ماندن طولانی مدت در انبار و پخت نامناسب مقدار زیادی از  ویتامین C  آن به هدر می رود.
  • سیب زمینی بهترین دارو برای کسانی است که بدنشان اسیدی است و اینگونه اشخاص باید سیب زمینی را با پوست و با بخار پخته و بخورند زیرا سیب زمینی آب پز و سرخ شده بر عکس سیب زمینی بخارپز تولید اسید در بدن می کند.
مضرات
  • خوردن زیاد سیب زمینی فکر را بهم می زند و روح را افسرده می کند.
  • سیب زمینی برای اشخاصی که مبتلا به بیماری دیابت هستند مضر است زیرا به علت داشتن نشاسته قند خون را بالا می برد و اینگونه اشخاص اگر بخواهند از فواید سیب زمینی استفاده کنند باید آن را تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنند و یا از مصرف آن خودداری کنند.

هشدارها:

  • سیب زمینی پخته شده که چند ساعتی بماند فاسد می شود نباید مصرف شود.
  • سطح سبزی رنگی که در بعضی از سیب زمینی ها وجود دارد سمی است از خوردن آن جلوگیری نمایید.
  • سعی کنید از قسمتهای سبز سیب زمینی مانند برگ و ساقه آن استفاده نکنید زیرا حاوی ماده سمی بنام سولانین است.
  • سیب زمینی را همیشه باید با بخار و یا در فر بپزید و یا خام آن را میل کنید زیرا خواص آن دست نخورده باقی می ماند.
  • برای استفاده از سیب زمینی اگر آن را تکه می کنید باید فوراً از آن استفاده کنید زیرا خیلی زود اکسیده می شود و خواص خود را از دست می دهد.
  • سیب زمینی سرخ شده غیر از اینکه خاصیتی ندارد بلکه برای بدن مضر هم است زیرا سرخ کردن سیب زمینی با روغن آن را دیر هضم می کند و باعث بیماری های مختلف می شود.
  • مصرف سیب زمینی حوانه زده باعث ایجاد مسمومیت می شود. نشانه های این مسمومیت: سردرد، تهوع، دل پیچه، سرگیجه، ضعف ضربان قلب
  • سیب زمینی پخته را در آب نگهداری نکنید چون باعث تولید میکروبی می شود که مرگ آور است. نام این میکروب Ciluo Protuo است.