گروه    "سبزیجات، گیاهان و ادویه جات"
زیره سبز
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
زیره سبز
%DV*
انرژی 375 KCal 19%
کربوهیدرات 44.24 gr 14.7%
چربی 22.27 gr 34.3%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 17.81 gr 35.6%
فیبر خوراکی 10.5 gr 42%
سدیم 168 mg 7%
پتاسیم 1788 mg 51.1%
آهن 66.36 mg 368.7%
کلسیم 931 mg 93.1%
منیزیم 366 mg 91.5%
ویتامین A 1270 IU 25.4%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 7.7 mg 12.8%
ویتامین B6 0.44 mg 22%
فولات 10 µg 2.5%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

زیره سبز

زیره سبز گیاهی است بوته ای و علفی به ارتفاع حداکثر نیم متر. ساقه این گیاه راست و دارای انشعابات دوتایی است. ریشه آن باریک و بلند و به رنگ سفید است. برگها به خاطر تقسیمات و بریدگی های زیادی باریک و نخی شکل هستند و به صورت متناوب بر روی ساقه قرار گرفته اند. گلها کوچک به رنگ سفید و گاهی صورتی می باشند. که مجموع آنها به صورت چتر مرکب در انتهای ساقه قرار گرفته اند.

میوه ها دوکی شکل و به طول حداکثر 6 میلی متر و عرض 1.5 میلی متر می باشند که سبز کم رنگ مایل به خاکستری هستند و بوی معطری دارند.

غیر از میوه، قسمتهای دیگر گیاه نیز معطر است. قسمت مورد استفاده این گیاه میوه های آن است که سرشار از اسانس می باشد.

زیره سبز در ایران به صورت خودرو و یا کشت شده وجود دارد و مهم ترین مناطق رشد و تکثیر آن گستره وسیعی از استان خراسان از جمله سبزوار، نزدیک مشهد و اطراف سرخس، اطراف سمنان، اطراف تهران، اطراف دامغان و بسیاری دیگر از نواحی مستعد ایران می باشد.

دانه های زیره سبز حاوی تا5  درصد اسانس،22  درصد چربی، تعداد زیادی اسید آمینه آزاد، تعدادی فلاونوئیدهای گلوکوزیدی از جمله مشتقاتی از آپی ژنین و لوتئولین است.

ترکیبات اصلی، اسانس آلدهیدی هستند که تا60  درصد آن را تشکیل می دهند. کومین آلدهید مهم ترین جسم اسانس زیره سبز است. چنانچه دانه ها پودر شوند، اسانس آن تا حدود 50 درصد کاهش می یابد و در صورتی که مدت آسیاب کردن بیش از یک ساعت باشد، کاهش میزان اسانس از این هم بیشتر خواهد بود.

ترکیبات دیگر اسانس هیدروکربن های متوترپنی و سس کوپی ترپنی است.

یکی از بهترین نشانه های مرغوبیت و کهنه نبودن دانه ها، وجود جسم کومین آلدهید و 3 – پاراهنتن 7 – آل به مقدار قابل توجه در اسانس زیره سبز است.

عصاره اتر دوپترولی زیره سبز خاصیت آنتی اکسیدانی خوبی دارد. اگرچه کومین آلدهید خالص حتی با غلظت های بالا اثرات مهار پراکسیداسیون کبدی را نشان نداده است ولی قدرت پاک کنندگی النون های سوپراکساید را دارا است. اسانس زیره سبز و کومین آلدهید دارای اثرات قوی لاروکش و ضد باکتری می باشد. اسانس آن در غلظت 300 تا 600 در میلیون از رشد لاکتوباسیلوس پلانتاروم جلوگیری می کند.

مصرف هر نوبت زیره سبز را بین 300 تا 600 میلی گرم توصیه کرده اند که می توان تنها یا همراه با گیاهان دیگر و یا ادویه جات مصرف شود.

این میزان معادل با 10 عدد دانه می شود. اسانس آن را می توان 0.06 تا 0.2 میلی لیتر در یک نوبت مصرف کرد.

بوی متفاوت زیره سیاه از زیره سبز به دلیل متفاوت بودن ترکیبات اسانس آنهاست.

آنچه در این مقاله می خوانید:
فواید

سقط کننده، ضد درد، بی حس کننده، ضد کرم، ضد چسبندگی پلاکت ها، ضد باکتری، ضد سم، ضد صفرا، ضد باروری، ضد التهاب، ضد اکسیدان، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، تقویت کننده قوای جنسی، ضد نفخ، ضد احتقان، هضم کننده غذا، ادرار آور، شیر افزا، دارای خاصیت استروژنی، قارچ کش، لاروکش، فتودرماتیک، محرک، تقویت کننده معده و رحم و التیام دهنده زخم.