روغن کنجد
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
روغن کنجد
%DV*
انرژی 884 KCal 44%
کربوهیدرات 0 gr 0%
چربی 100 gr 153.8%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 0 gr 0%
فیبر خوراکی 0 gr 0%
سدیم 0 mg 0%
پتاسیم 0 mg 0%
آهن 0 mg 0%
کلسیم 0 mg 0%
منیزیم 0 mg 0%
ویتامین A 0 IU 0%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 0 mg 0%
ویتامین B6 0 mg 0%
فولات 0 µg 0%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

روغن کنجد

روغن کنجد در بین روغن های خوراکی به ملکه روغن ها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه های روغنی دیگر دارا است اما با وجود این تولید آن بسیار کمتر از دانه های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و گلرنگ است.

روغن کنجد به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته می شود این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن های خوراکی با درصد بالای چربی غیر اشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدانهای طبیعی موجود در این روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیک ارزشمند روغن کنجد شده است.

همچنین آنتی اکسیدانهای طبیعی روغن کنجد باعث از بین رفتن سرطانهای خفته در بدن شده و موجب جلوگیری از سرطانهای دستگاه گوارشی، پروستات و سینه می شود. این روغن همچنین به دلیل دارا بودن ویتامین E موجب شفافیت و لطافت پوست می گردد.

ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد به گونه ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.

آنچه در این مقاله می خوانید:
چربی

روغن کنجد به گروه اسیدهای اولئیک – لینولئیک متعلق است. این روغن کمتر از 15 درصد اسید چرب اشباع دارد که بیشترین آن پالمیتیک و استئاریک و بیش از 85 درصد مجموع اسیدهای چرب آن غیر اشباع است. اسید اولئیک و اسید لینولئیک 80 درصد کل اسیدهای چرب روغن کنجد را تشکیل می دهند.

برخلاف روغن های گیاهی دیگر در این گروه، درصد اسید اولئیک روغن کنجد حدود 45 درصد و اسید لینولئیک آن حدود 40 درصد از مجموع کل اسیدهای چرب آن می باشد.

فواید

روغن کنجد در مقایسه با سایر روغن های گیاهی، مواد غیر قابل صابونی (حدود 2 درصد) بیشتری دارد. مواد غیر قابل صابونی شامل استرول ها، تری ترپن ها و تری ترپن الکل ها، توکوفرول ها و لیگنان های کنجد می باشد. روغن کنجد یکی از منابع غنی استرول های گیاهی (فیتواسترول) می باشد. فیتواسترول یا استرول های گیاهی رقیب کلسترول در جذب هستند. بنابراین مصرف فیتواسترول موجب کاهش کلسترول خون و در نتیجه جلوگیری از حملات قلبی و عروقی می شود.

فیتواسترول ها و به طور خاص بتا سیتواسترول، از رشد سلولهای سرطان کولون، سرطان پروستات و سرطان سینه نیز جلوگیری می کنند.

شهرت روغن کنجد به خاطر مقاومت در برابر اکسید شدن آن است. یکی از دلایل این مقاومت بیش از حد، به خاطر وجود توکوفرول در این روغن است. و میزان آن در روغن کنجد 1200 میلی گرم بر کیلوگرم است. گاماتوکوفرول بیشترین میزان موجود در روغن کنجد را شامل می شود و پس از آن دلتا و آلفا هستند که حدود 5 درصد توکوفرول موجود در روغن را شامل می شوند. در این اقسام مختلف ایزومرهای توکوفرول، گاماتوکوفرول قوی ترین آنتی اکسیدان موجود در روغن ها می باشد.

این خاصیت آنتی اکسیدانی، ماندگاری این روغن را در برابر حرارت در مقایسه با روغن های دیگر بسیار افرایش داده است. مقاومت اکسیداتیو روغن کنجد در برابر حرارت 110 درجه سانتی گراد 17.5 ساعت می باشد که این روغن را در دسته روغن هایی با مقاومت بالا قرار می دهد. همچنین نقطه دود این روغن 26 درجه سانتی گراد می باشد. شایان ذکر است مقاومت حرارتی روغن های مخصوص سرخ کردنی در همین دما حداکثر 14 ساعت می باشد. لذا از این روغن می توان در مصارف سرخ کردنی عمیق استفاده کرد.

از فواید دیگر این روغن

  • مانع شوره سر می شود.
  • پیشگیری از بروز سکته قلبی
  • از بروز اکنه پیشگیری می کند.
  • پیشگیری از بروز آب مروارید
  • کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون
  • خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد.
  • پیشگیری از بیماری های مفصلی و آرتروز
  • پیشیگری از تصلب شرائین و بسته شدن عروق
  • کاهش فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون
  • ویتامین E موجود در آن به رشد مو سرعت می بخشد.
  • محافظ طبیعی در برابر اشعه فرابنفش به حساب می آید.
  • شفافیت و لطافت پوست به دلیل غنی بودن از ویتامین E
  • ماساژ با روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می کند
  • مصرف موضعی این روغن، پوست را نرم و لطیف می کند.
  • از پوست در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می کند.
  • برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می برندمفید است.
  • پیشگیری از سرطانهای سینه، پروستات و سرطان های دستگاه گوارش
  • کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون(LDL)  و افزایش جذب کلسترول خوب خون(HDL)
  • پوست صورت به خصوص اطراف بینی را سفت می کند و مانع بزرگ شدن منفذهای پوستی صورت می شود.
  • مصرف روغن کنجد نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می کند، دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می دهد.
  • روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می کند. این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک توصیه می شود.
  • مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می دهد، گردش خون را تقویت می کند، مانع اختلالات عصبی می شود. و سسیستم دفاعی بدن را تقویت می کند.
  • خواص آنتی اکسیدانی فوق العاده به دلیل وجود دو ماده شیمیایی Sesamin , Sesamol آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزادی که به سلولها آسیب می رسانند و به روند پیری سرعت می بخشند مقابله می کند.

توجه              

خواص ذکر شده در مورد روغن کنجد بدین معنا نیست که هر فرد آزادنه به مقدار زیاد از این روغن در طی روز استفاده کند. به خاطر داشته باشید که کالری همه روغن ها یکسان است، یعنی هر 5 گرم آن که معادل یک قاشق چایخوری می شود چیزی در حدود 45 کیلوکالری انرژی دارد. بنابراین توصیه می شود از مصرف بی رویه این روغن بپرهیزید تا دچار اضافه وزن و در پی آن دجار مشکلات و بیماری های مختلف نشوید.