پرتقال
انتخاب اندازه یا وزن :
وزن (گرم):
ارزش تغذیه ای در   [100]   گرم :
پرتقال
%DV*
انرژی 47 KCal 2%
کربوهیدرات 11.75 gr 3.9%
چربی 0.12 gr 0.2%
کلسترول 0 mg 0%
پروتئین 0.94 gr 1.9%
فیبر خوراکی 2.4 gr 9.6%
سدیم 0 mg 0%
پتاسیم 181 mg 5.2%
آهن 0.1 mg 0.6%
کلسیم 40 mg 4%
منیزیم 10 mg 2.5%
ویتامین A 225 IU 4.5%
ویتامین D 0 µg 0%
ویتامین C 53.2 mg 88.7%
ویتامین B6 0.06 mg 3%
فولات 30 µg 7.5%
ویتامین B12 0 µg 0%

*Daily Value: نیاز روزانه، درصد نیاز روزانه بر اساس رژیم غذایی 2000 Kcal و برای افراد بزرگسال، تنظیم گردیده. مقادیر واقعی ممکن است، بسته به نیازهای افراد (بخصوص در زنان باردار و یا شیرده)، متفاوت باشد.

پرتقال

پرتقال میوه ای از خانواده مرکبات می باشد. درخت آن همیشه سبز است و ارتفاع آن تا 10 متر می رسد. ریشه پرتقال از جنوب شرق آسیا (چین و هند) می باشد. و یک میوه پیوندی است که در دوران باستان احتمالاً با پیوند نارنگی و بومیلو پرورش داده شد. نوع ایرانی که ایتالیایی ها از قرن 11 میلادی کشت آن را در جنوب اروپا رایج کردند تلخ بود و جای خود را از قرن 15 میلادی به نوع شیرین تر داد که تاجران کشور پرتغال از هندوستان وارد و کشت کردند. برای همین هم در بسیاری از زبانهای دنیا (یونانی، ترکی، ایرانی، عربی، بلغاری، گرجی، و زبان جنوب ایتالیا)و امروزه هنوز لغت میوه پرتقال با کشور تشابه اسمی دارد. البته ریشه لغت انگلیسی (Orange) از نارنگ (سانسکریت) آمده و هم ریشه واژه نارنج (فارسی) و واژه های مشابه در بسیاری از زبانهای دیگر از جمله ارمنی، اسپانیایی و عربی می باشد. در بعضی زبانها هم ( نظیر هلندی و آلمانی) آن را سیب چینی (بواسطه مبداء این میوه) می خوانند.

معروفترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا تامسون ناول می باشد. بیروت، پایتخت لبنان نیز یکی از معروفترین مکانهای پروش آن در جهان می باشد که پرتقال بیروتی آن نیز معروف است.

پرتقال، سرشار از ویتامین C است. پرتقال درخت کوچکی است دارای برگهای سبز و گل های سفید، پوست پرتقال نارنجی رنگ، کمی ناصاف و میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش، زرد رنگ و یا قرمز می باشد. پرتقال یکی از قدیمی ترین میوه هایی است که بشر از آن استفاده می کرده است. و در حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح کنفوسیوس از آن نام برده است. در حال حاضر بیشتر از 200 نوع پرتقال در آمریکا کشت می شود. پرتقال اولیه کوچک، تلخ و پر از هسته بوده است که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی درشت تر و شیرین تر شده است. پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس از انجا به نقاط دیگر راه یافت.

آنچه در این مقاله می خوانید:
فواید

پرتقال یکی از غنی ترین منابع ویتامین C می باشد البته باید دقت کرد که ویتامین C در اثر سرما و گرمای زیاد از بین می رود. اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته می شود بنام روغن نرولی Neroli Oil معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده می شود.

فواید پرتقال

  • پرتقال علاوه بر ویتامین C دارای انواع ویتامین های B, E, A و همچنین سرشار از بتاکاروتن است، در ضمن در این میوه املاح معدنی بسیاری از جمله کلسیم، فسفر، آهن، منیزیوم، پتاسیم و مقدار کمی مس، آهن، منگنز و روی نیز وجود دارد.
  • آب پرتقال با مزه شیرین متمایل به ترش، سرشار از انواع ویتامین ها می باشد، مخصوصاً از نظر مقدار ویتامین C بسیار غنی است، بنابراین توصیه می شود به منظور تأمین ویتامین  C و ایجاد نیرو و مقاومت در مقابل انواع بیماری ها، در طول 24 ساعت به میزان یک تا دو لیوان آب پرتقال بنوشید.
  • آب پرتقال به علت دارا بودن پروتئین و کلسیم قابل جذب و نیز قند کافی، یک ماده مغذی و مقوی محسوب می شود که می توان به منظور تقویت عمومی بدن از آن استفاده نمود.
  • وجود هورمونهای نمو، کلسیم، فسفر ویتامینA  و ویتامینC  در پرتقال، شرایط لازم را برای رشد و نمو استخوانها و عاج سازی به منظور استحکام دندانها فراهم می کند، برای تقویت و رشد اطفال و نیز تأمین مواد لازم بدن، مصرف آن به زنان باردار و شیرده توصیه می شود.
  • مصرف پرتقال به دلیل اینکه حاوی مواد معدنی کافی به ویژه پتاسیم است، منجر به افزایش حجم ادرار در طول شبانه روز می شود و از این طریق سموم بدن دفع می گردد در نتیجه انسان را با نشاط می سازد.

تقویت کننده سیستم ایمنی بدن

  • ویتامین  Cآنتی اکسیدان بسیار قوی و مهمی است که رادیکالهای آزاد را خلع سلاح می کند. متأسفانه آسیب هایی که رادیکالهای آزاد به سلول و DNA می سازد باعث ابتلا به سرطان می شود. در عوض جذب میزان زیادی ویتامین  Cخطر ابتلا به این سرطانها مانند سرطان کولون را کاهش می دهد.
  • همچنین ویتامین  Cاز التهاب هایی که همین رادیکالهای آزاد در بدن ایجاد می کند جلوگیری می کند. برای همین می توان از شدت بیماری های التهابی ماند آسم، آرتروز و روماتیسم بکاهد.

فواید پرتقال در کاهش کلسترول خون

  • محققان دریافته اند که پرتقال و سایر مرکبات در پایین آوردن کلسترول خون نیز مؤثر هستند ،و این خاصیت به خاطر پکتین یا ماده الیافی پوست و ورقه های نازک مابین پره های پرتقال است. در مواردی که هدف کاهش کلسترول و تأمین سلامت شریانها باشد، برای استفاده از حداکثر نیروی درمانی پرتقال، توصیه می شود که پرتقال را با لایه سفید رنگ پوست و لایه های نازک داخل پرتقال که حاوی پکتین هستند مصرف کنید.
  • پرتقال کاهش دهنده کلسترول است (شب به عنوان شام)
  • پوست سفید پرتقال و ورقه های نازک بین قسمت های داخل پرتقال بهترین دارو برای کاهش کلسترول خون است.

فواید پرتقال برای پوست و مو

  • کسانی که می خواهند ناخن های سالم، موهای زیبا، دندانهای براق و استخوانهای محکم داشته باشند خوردن پرتقال را فراموش نکنند.
  • برای برطرف کردن چین و چروک صورت و شادابی آن قسمت خوراکی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از 15 دقیقه با آب بشوئید.
  • تخم پرتقال له کرده را بصورت ماسک شبها روی پوست بگذارید چین وچروک صورت را برطرف می کند.

مالیدن پوست پرتقال پس از آرایش چین و چروک را از بین می برد.

مضرات
  • در پرتقال موادی از نوع آلکالوئیدها وجود دارد که در مبتلایان به نارسایی کبد ایجاد حساسیت و ناراحتی می نماید. بنابراین اینگونه اشخاص باید در مصرف پرتقال احتیاط کنند.
  • پرتقال با گوشت ماهی سازگار نیست، 4 ساعت بعد از خوردن ماهی مصرف شود.