آلرژن

آلرژن (Allergen)، نوعی آنتی ژن است که باعث واکنش غیرطبیعی و شدید سیستم ایمنی می شود. این واکنش غیر طبیعی سیستم ایمنی را آلرژی می گویند.

به لحاظ علمی آلرژن ها آنتی ژن هایی هستند که می توانند بواسطه ایمنوگلوبولین های نوع E یا (IgE) موجب بوجود آمدن واکنش های افزایش حساسیتی نوع 1 در افراد حساس شوند. در اغلب افراد واکنش های با واسطه ایمنوگلوبولین های نوعفقط در پاسخ به عفونت های انگلی ایجاد می شوند ولی برخی از افراد در برابر بسیاری از عوامل و آنتی ژن های محیطی، که اصطلاحا آلرژن می گویند، نیز واکنش می دهند.

 

آلرژن‌ ها طیف وسیعی دارند که می توانند در مواد مختلف وجود داشته باشند. در اینجا به برخی از آنها اشاره می شود:

  • اجزای بدن حیوانات
    • پروتئین Fel d 1 یا عامل حساسیت به گربه ها
    • خز (fur) 
    • پوسته خارجی سوسک حمام  (cockroach calyx)
    • پشم
    • مورچه ها و کنه ها
  • داروها
    • پنی سیلین ها
    • سولفونامید ها
    • سالیسیلات ها (که گاها به طور طبیعی در برخی از میوه ها نیز یافت می شوند)
  • غذاها
    • کرفس (celery) و کرفس بیابانی  (celeriac)
    • ذرت و گندم
    • تخم مرغ (به خصوص بخش آلبومین یا سفیده آن)
    • برخی میوه ها مانند کدو تنبل
    • برخی از حبوبات مانند: باقلا، لوبیا، نخود و دانه سویا
    • شیر
    • غذاهای دریایی مانند: صدف داران و ماهی ها
    • کنجد
    • برخی آجیل ها مانند: گردو، بادام و بادام زمینی
  • نیش حشرات
    • زنبور عسل
    • زنبور زرد
    • پشه
  • کپک قارچ ها
  • لاتکس