خواص خربزه

خربزه میوه ای شیرین، لذیذ و گوارا است که انواع گوناگونی دارد. طبیعت خربزه از نظر سردی و گرمی، معتدل و تر (رطوبتی) است که هر چه شیرین تر باشد گرمی و تری خربزه بیشتر است. خربزه برای تقویت اشتها مفید است و دارای ویتامین های A, B, C می باشد و همچنین دارای کلسیم، پتاسیم، فسفر و ضد سرطان و ضد انعقاد خون و سکته نیز می باشد.

فواید خربزه
  • خربزه دارای ویتامین A است، از این رو در ترمیم و تجدید سلولهای بدن نقش دارد.
  • خربزه با داشتن خاصیت ادرارآور بودن در بیماری های سنگ کلیه و مثانه مفید است، در این بیماری ها باید نمک و فلفل کمتر خورده شود.
  • خربزه سرشار از ویتامین های C, A, D و سلولز است.
  • خربزه به دلیل دارار بودن پتاسیم بسیار مدر بوده لذا باعث دفع مواد زائد و سموم موجود در خون شده و به فعالیت و شستشوی مثانه و کلیه ها کمک کرده و از احتباس ادرار و سنگ مجاری ادرار ممانعت می کند.
  • خربزه به دلیل آب زیاد، مواد قندی را فوراً جذب خون کرده به همین سبب باعث بالا رفتن قند خون و رفع خستگی و گرمازدگی می گردد.
  • در میان مواد قندی و معدنی خربزه آنزیم هایی و جود دارد که سرعت هضم غذا را زیاد کرده بدین لحاظ در کودکان موجب افزایش اشتها و فعالیت و رشد سلولهای بدن و در سالمندان به فعالیت سلولهای دستگاه گوارش و در نهایت رفع سستی و بیحالی منجر می شود.
  • خربزه به دلیل مواد فیبری و به خاطر وجود طعم و اسانس هایی که دارد یک محرک قوی شیمیایی برای دستگاه گوارش است لذا بسیار ملین بوده و مصرف آن برای مبتلایان به نقرس، روماتیسم، بواسیر و خصوصاً برای کسانی که از یبوست رنج می برند، بسیار توصیه می شود. همچنین این میوه تأثیر خاصی در تخلیه میکروب و عفونت های موجود در روده ها دارد.
  • وجود ویتامین C در خربزه، موجب جلوگیری از بیماری های لثه می شود.
  • میزان پتاسیم موجود در خربزه برای بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی بسیار مؤثر است و مصرف این ماده غذایی نقش بسزایی در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی دارد.
  • مصرف خربزه عضلات بدن را تقویت، استخوان بندی را تکمیل و موجب رشد و نمو بدن می شود.
فواید تخم خربزه
  • تخم خربزه طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن و ویتامین E است و مانند تخم کدو ادرارآور، پاک کننده کلیه، مثانه و کبد، مسکن سوزش مجاری ادرار و ملین بوده و برای تب های شدید مفید است.
  • مغز تخم خربزه بوداده دارای خاصیت ادرارآور، نرم کننده و افزایش دهنده میل جنسی است.
فواید مصرف خربزه برای پوست
  • به دلیل آنکه گوشت خربزه یک ماده ضد تورم به شمار می رود لذا به شکل ضماد روی سوختگی های سطحی پوست بدن استفاده می شود. بدین منظور گوشت خربزه را له کرده و به صورت مرهم روی سوختگی های سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد کرد.
  • برای درمان کک و مک و لکهای صورت گوشت خربزه را له کنید و روی صورت بمالید.
  • وجود ویتامین C موجود در خربزه موجب طراوت و شادابی پوست و روشن شدن رنگ پوست می گردد.
فواید مصرف خربزه در بارداری و شیردهی
  • مصرف خربزه در هنگام بارداری باعث زیبایی جنین خواهد شد.
  • مصرف آن در شیردهی مفید است ولی مادران شیرده در مصرف آن افراط نکنند.
مضرات مصرف خربزه
  • هر یکصد گرم خربزه 8 گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروکتوز است بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمی شود.
  • خربزه چون دارای قند است بسیار چاق کننده بوده از این رو افراد دارای اضافه وزن و چاق در مصرف آن احتیاط کنند.
  • زیاده روی در خوردن خربزه سبب نفخ و ایجاد درد در معده و روده می شود.