خاصیت های درمانی عناب

عناب درختچه ای است متوسط که ارتفاع آن تا 10 متر نیز می رسد. عناب بومی مناطق گرمسیر بوده و برگهای کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخم مرغی شکل آن در زمستان می ریزد. میوه زیتونی شکل عناب که دارای خواص دارویی بسیار زیادی می باشد. در ابتدا سبز بوده و پس از رسیدن به رنگ قرمز در آمده و چروک می خورد. این میوه سرشار از ویتامین C می باشد. در حالت تازه 36.74 درصد و در حالت خشک 65 الی 77.71 درصد قند دارد و به همین دلیل از آن در تولید کمپوت و شیرینی استفاده می شود.

عناب دارای خواص طبی متعددی است و در طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژه ای برای کمک به سلامت و درمان بیماری ها دارد. لازم به ذکر است که عناب خشک بهتر از عناب تازه است و طبیعت معتدل متمایل به سرد دارد. در انگلیس عناب را بصورت خشک شده و یا به صورت آب نباتهای طعم دار همراه با چای عصر میل می نمایند. در کره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه عناب را مورد استفاده قرار می دهند. در برخی از مناطق از عناب برای تهیه سرکه استفاده می شود و در افریقا از آن کیک درست می کنند. عناب کنسرو شده و چای با طعم عناب نیز در جهان استفاده می شود. اما در ایران، پاکستان و هندوستان عناب را بیشتر به صورت خشک شده استفاده می نمایند.

ارزش تغذیه ای عناب

این میوه منبع خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای مواد معدنی است. همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور می باشد. در ضمن حاوی پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول مؤثر در کاهش چربی قند خون است. چربی کمی دارد. نسبت اسیدهای چرب اشباع نشده به کل چربی در میوه عناب بالا است. بنابراین متخصصین تغذیه می توانند عناب را به عنوان بخشی از رژیم غذایی توصیه نمایند.

خواص عناب
  • عناب آرام کننده اعصاب است.
  • عناب حافظه را تقویت می کند.
  • آسم و تنگی نفس را برطرف می کند.
  • عناب کم اشتهایی را برطرف می کند.
  • در کم فشاری خون و نازایی مفید است.
  • خواب آور است و بی خوابی را برطرف می کند.
  • به دلیل محتوای فلور در استحکام دندانها مؤثر است.
  • عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده سینه است.
  • جوشانده پوست درخت عناب داروی ضد اسهال است.
  • ملین است و مخصوصاً اگر آنرا با آب و یا شیر بجوشانید.
  • چای عناب دارای ماده ضد سرطانی ساپونینز است . این چای باعث ترمیم بافتهای آسیب دیده و تقویت عضلات می شود.
  • میوه های خشک شده آرام بخش، ضد سرطان، تب بر، مسکن، اشتها آور، بند آورنده خون و مقوی هستند. تصفیه کننده خون بوده و به هضم غذا کمک می کند. عناب در درمان نامرتب بودن ضربان قلب، خستگی اعصاب، عرق شبانه و تعرق زیاد بدن استفاده می شود.
عناب و دستگاه گوارش

عناب در زمان ابتلا به اسهال می تواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد. میوه خشک رسیده به عنوان ملین می باشد. حتی تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف به اثبات رسیده است و به تمامی افرادی که از یبوست رنج می برند توصیه می شود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند. عناب تقویت کننده دستگاه گوارش است و مطالعات بالینی تأثیرات آن برای رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگیری از نفخ مؤثر است.