تغذیه در کبد چرب

کبد دومین عضو بزرگ در بدن انسان است و مسئول به اصطلاح رد کردن تمام مواد غذایی و نوشیدنی مصرف شده از صافی است که این بدان معناست که کبد فاکتورهای مضر مواد غذایی را گرفته و آنها را به صورتی بدون ضرر وارد سیستم های دیگر بدن می کند. به طور طبیعی خود را توسط سلولهایی ترمیم و پاکسازی می کند اما گر فاکتورهای منفی وارد شده بسیار باشند در این کار اختلال رخ می دهد.

وجود چربی در کبد هر انسانی طبیعی است اما اگر کبدی دارای 5 تا 10 درصد چربی باشد کبد چرب نامیده می شود.

کبد چرب یک موقعیت مخرب را در بدن ایجاد می کند و بدتر اینکه هیچ علامت هشدار دهنده ای در ابتلا ندارد. اما پیشروی این بیماری در کبد باعث سوء هاضمه شده و در نهایت منجر به مرگ انسان می شود.

علل ایجاد کبد چرب

عادات و رفتارهای غلط بسیاری ایجاد کننده این بیماری هستند که بارزترین آنها مصرف الکل و مشروبات الکلی، مصرف مواد غذایی چرب، اضافه وزن، نداشتن فعالیت بدنی سالم یعنی همان ورزش و تحرک مفید، سوء تغذیه، فشار خون بالا، بارداری، مصرف داروهایی همچون آسپرین و تتراسایکلین.

علائم و نشانه های کبد چرب
  • تهوع
  • کاهش وزن
  • ضعف عمومی
  • خستگی و بی حالی
  • درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم

 

تحقیقات جدید نشان می دهد، چربی موجود در غذاها یکی از دلایل بیماری کبد چرب غیر الکلی محسوب می شود. به نظر می رسد ورد بی رویه چربی ها به درون کبد، زمینه ساز این بیماری است. وقتی کبد توانایی تنظیم جذب چربی ها را از دست می دهد. در افراد سالم حدود نصف چربی مصرفی به انرژی تبدیل شده و می سوزد و یک دوم باقی مانده در بافت چربی ذخیره می شود.

به طور طبیعی فقط میزان کمی چربی در کبد ذخیره می شود. پیدا کردن ریشه چربی های ذخیره شده در کبد چرب غیر الکلی، برای پیشگیری و درمان این بیماری بسیار حایز اهمیت است.

مهمترین نکات تغذیه ای برای برطرف کردن حالت کبد چرب
  • اجتناب از مصرف نوشابه ها
  • مصرف محدود مواد نشاسته ای
  • نوشیدن دو لیتر یا 8 لیوان آب در روز
  • استفاده از منابع غنی ویتامین C و سلنیوم
  • افزایش مصرف سبزیجات و میوه های خام و فیبرها
  • اجتناب از غذاهای سرخ شده و آماده و هر گونه ماکارونی
  • استفاده از محصولات سویا شیر و پنیر سویا برای جبران کلسیم شیر
  • اجتناب از محصولات مواد لبنی که شامل: شیر، پنیر، خامه، بستنی و ماست
  • کاهش مصرف کربوهیدرات ها از جمله قندهای ساده، نان، ماکارونی، کیک ها، بیسکوئیت و دسرها
مواد غذایی مفید برای کبد

مصرف بعضی از مواد غذایی طبیعی، فعالیت کبد را در حد مطلوب حفظ می کند. داشتن یک کبد سالم باعث می شود فرد انرژی بیشتر و حال بهتری داشته باشد. ولی کبدی که بیمار است و به درستی کار نمی کند، باعث احساس خستگی، سردرد، اشکال در تنفس، حساسیت و عدم تحمل بعضی مواد غذایی، مشکلات پوستی و افزایش وزن می شود.

 

غذاهای مفید برای کبد به دو گروه عمده تقسیم می شوند.

  • مواد غذایی که فرایند سم زدایی و تصفیه کبد را افزایش می دهند.
  • مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان که در طی فرایند سم زدایی از کبد محافظت می کنند.

 

 

در قسمت زیر به 8 ماده غذایی مهم که برای کبد مفید هستند اشاره می شود:

 

سیر و پیاز

سیر حاوی آلیسین (یک نوع آنتی اکسیدان) است که یک ترکیب سولفوردار است و برای سم زدایی بهتر و مؤثرتر کبد لازم است. سیر به کبد کمک می کند تا بدن را از آلودگی جیوه، بعضی مواد افزودنی موجود در غذاها و هورمون استروژن پاک کند.

انواع کلم

کلم ها دارای خاصیت سم زدایی قوی برای کبد هستند. این سبزیجات دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی می کنند، مثل نیتروزآمین های موجود در دود سیگار و افلاتوکسین موجود در بادام زمینی.

همچنین انواع کلم دارای موادی به نام گلوکوزینولات هستند که باعث می شوند کبد آنزیم هایی را تولید کند که برای انجام فرایند سم زدایی لازم هستند.

آب لیمو ترش تازه در آب داغ

آب لیمو ترش تازه را در یک لیوان آب داغ بریزید و اول صبح بطور ناشتا بنوشید. (البته اگر ناراحتی معده ندارید)، این کار باعث می شود کبد پاک شود و عمل سم زدایی و تصفیه آن افزایش یابد.

همچنین تولید صفرا را تحریک می کند، معده و روده را پاک می کند و حرکات روده ای را افزایش می دهد.

چغندر

چغندر تصفیه خون را تقویت می کند و فلزات سنگین را در بدن جذب می کند.

میوه های غنی از آنتی اکسیدان

بر اساس مطالعاتی مشخص شده که میوه های زیر بیشترین مقدار آنتی اکسیدان ها را دارند که به ترتیب غنای آنتی اکسیدانی عبارتنداز: آلو، کشمش، زغال اخته، شاتوت، تمشک، پرتقال، گریپ فروت سرخ ، طالبی، سیب و گلابی. در طی فرایند سم زدایی یا تصفیه کبد، تعداد زیادی رادیکال آزاد تولید می شود که برای سلامت کبد مضر هستند. آنتی اکسیدانها از کبد در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت می کنند.

سیب

سیب دارای پکتین است که می تواند به فلزات سنگین موجود در بدن متصل شود (به خصوص در روده بزرگ) و باعث دفع آنها از بدن شود. این کارهم  بار کبدی را کاهش می دهد و هم ظرفیت سم زدایی آن.

آرتیشو (کنگر فرنگی)

آرتیشو تولید صفرا را افزایش می دهد. یکی از کارهای صفرا این است که سموم بدن را از طریق روده پاک می کند. 30 دقیقه بعد از خوردن یک گلوله آرتیشو، ترشح صفرا تا 100 درصد افزایش می یابد.

سالاد سبزیجات برگی شکل تند

این سالاد ترشح و جریان صفرا را در داخل کبد افزایش می دهد و تحریک می کند.

نکته قابل توجه

مصرف مواد غذایی ذکر شده، نمی تواند جایگزین داروی تجویز شده توسط پزشک شود و باید همراه با مصرف این مواد غذایی، به توصیه پزشک خود در این زمینه نیز عمل کنید.